Croatian(HR)English (United Kingdom)

vsmti.hr/web

Studomat[email protected]

Ispis

alt[email protected] je autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sustav [email protected] tehnički je realiziran uporabomdistribuiranih LDAP imenika. Svaka ustanova iz sustava MZOŠ, koja je uključena u sustav [email protected] kao matična ustanova, ima vlastiti LDAP imenik u kojemu su pohranjeni elektronički identiteti korisnika iz te ustanove (detaljnije...).

[email protected] rezultat je dvogodišnjeg razvojnog projekta započetog 2004. godine, a u punom je pogonu od 1. ožujka 2006. godine. Ustroj [email protected] reguliran je odgovarajućim Pravilnikom. Ulogu Koordinatora sustava [email protected] obnaša Srce.

Što nudi [email protected] (zašto je važna)?

  • korisnicima, pojedincima: jednostavno, sigurno i pouzdano korištenje svih resursa u sustavu [email protected] uz pomoć jedinstvenog elektroničkog identiteta dobivenog na matičnoj ustanovi
  • matičnim ustanovama (davateljima elektroničkih identiteta): sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima svojih djelatnika, suradnika i studenata kojima je bitno olakšano korištenje različitih mrežnih i mrežom dostupnih resursa, uz minimalnu administraciju
  • davateljima usluga (resursa): veću dostupnost i vidljivost usluge uz pojednostavljenu administraciju i standardiziran proces autentikacije i autorizacije korisnika.

[email protected] rješenje je AA(A) problema.

Tko i kako može pristupiti/koristiti [email protected]?

[email protected] - status i sastavnice

[email protected] korisničke oznake studentima izdaje referada Visoke škole. Za dodatna pitanja obratiti se u referadu.


Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računalne i telekomunikacijske opreme omogućio je korisnicima Interneta izbor različitih načina spajanja na mrežu. Uz uobičajenu uporabu lokalne mreže ustanove (LAN) i pristup modemom dobili smo mogućnost bežičnog spajanja (eng. wireless), ADSL-om ili kabelskom vezom. Mogućnost spajanja na Internet različitim tehnologijama ugrađena je u svako osobno računalo, dlanovnik, PDA uređaj pa i mobitel.
Osim toga korisnici iz akademske i istraživačke zajednice sve su mobilniji te traže pristup internetu i servisima na koje su navikli i izvan granica svoje ustanove, akademske mreže, zemlje. Bolonjski proces u Europi dakako pogoduje takvom trendu - posebno medju studentskom populacijom.
U takvim se uvjetima nametnula ideja omogućavanja bežičnog, ali i tzv. wired (žicom, kroz LAN) pristupa po 802.1x standardu oslonjenog na hijerahiju radius poslužitelja - upravo onakvu kakva postoji u okviru [email protected] sustava.
Ovaj koncept pristupa razvijen je pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža - TERENA-e i dobio je naziv eduroam.
U okviru [email protected] projekta eduraom.hr dobio je svoje mjesto i web stranice (www.eduroam.hr) po uzoru na ostale nacionalne eduroam sustave u Europi i svijetu. Na naslovnici web sjedišta nalazi se karta s mjestima - pristupnim točkama u Hrvatskoj. Nadamo se da će broj tih mejsta rasti iz dana u dan.
A korištenje je doista lako. Trebat će vam tek odgovarajući klijentski program na vašem računalu (tzv. supplicant) i dakako vaš [email protected] elektronički identitet (pogledajte upute).

(Izvor: http://www.eduroam.hr/eduroam.html)

 
You are here: